DE VAARDIGHEDEN

 

De naam Gaggia is vrijwel synoniem met espresso. De lekkerste koffie van Milaan werd gemaakt door barkeeper Achille Gaggia, wiens ervaring en passie leidde tot de ontdekking van de cremalaag – de maatstaf voor de perfecte espresso. Volgens deze koffiekenner bestond er geen groter genoegen in het leven dan het drinken van dit kleine drankje met zijn visuele allure, rijke aroma, verleidelijke schuim en lang aanhoudende nasmaak. Het zetten van de perfecte espresso vereist echter wel geduld, precisie en oefening. Hebt u dat eenmaal onder de knie, dan wordt het maken van espresso een bijzonder dagelijks ritueel.

DE INGREDIËNTEN VOOR DE PERFECTE KOFFIE

LA BASE DI TUTTO

ESPRESSO

PREPARAZIONE DEL LATTE

MICROSCHUIM

COME FARE UN

MACCHIATO

COME FARE UN

CAPPUCCINO

COME FARE UN

LATTE MACCHIATO

LA BASE DI TUTTO

ESPRESSO

-

U hoeft geen professionele barista te zijn om een goede espresso te maken - iedereen kan het leren. Met het juiste apparaat en met enige kennis van het zetproces kunt u zelf een espresso maken die u met een gerust hart uw Italiaanse vrienden kunt serveren. Een goede espresso vormt de basis van alle koffiedranken. Als u bedreven bent in het maken van een espresso met een fraaie cremalaag, zult u ook vrijwel elke andere koffievariant in het spectrum kunnen maken.

MEER VAN ESPRESSO >

ESPRESSO

KOFFIEMELANGE

ESPRESSO

KOFFIEHOEVEELHEID

ESPRESSO

AANDRUKKRACHT

 

 

ESPRESSO

25-30 SECONDEN

-

Het maken van een espresso neemt 25 tot 30 seconden in beslag. We noemen dit ook wel de doorloopsnelheid. Bij het maken van espresso bepaalt de koffiemolen de doorloopsnelheid. Ligt deze te hoog, dan wordt uw koffie te grof gemalen en stroomt het water te snel door het portafilter. Door de molen op een fijnere maling in te stellen, verkleint u de ruimte tussen de gemalen koffiedeeltjes zodat het water moeilijker kan passeren. Is de doorloopsnelheid te laag, dan stelt u de molen op een grovere maling in. U kunt de doorloopsnelheid het beste instellen door simpelweg te beginnen met koffie zetten en te kijken hoe snel of langzaam het water stroomt.

ESPRESSO

EXTRACTIE

-

Zodra het water begint te stromen, moeten er twee dingen gebeuren. Om te beginnen moet de espresso in een regelmatige straal uit de machine stromen. Het moet als een kleine 'muizenstaart' over de rand in het kopje lopen. Zodra de straal onregelmatig wordt, is uw espresso klaar. In de tweede plaats moet de straal van donker naar licht kleuren doordat het water de oliën en suikers aan de gemalen koffie onttrekt. Tijdens de eerste seconden worden de zure smaken onttrokken, de bittere elementen ontstaan tijdens de laatste seconden van de extractie.

ESPRESSO

EXTRACTION

-

Once the water starts flowing, two things should happen. First, the espresso should flow out off the machine in a slow but steady stream, resembling a 'mouse tail'. Secondly, the colour of the stream should change from dark to light as the water extracts the oils from the grounds. The sour flavours are extracted within the first few seconds; the bitter elements are extracted from the last part of the shot. When the stream starts to dance, your shot is ready.

ESPRESSO

HET PORTAFILTER REINIGEN

-

Spoel het portafilter na gebruik en droog het af met een schone doek. Laat het filter altijd in de machine zitten zodat het altijd de juiste temperatuur heeft.e.

 

PREPARAZIONE DEL LATTE

MICROSCHUIM

-

Een espresso vormt de basis van een cappuccino, een espresso macchiato en een latte macchiato - allemaal koffiedranken waaraan melkschuim wordt toegevoegd. Het maken van melkschuim of microschuim is vrij eenvoudig. U dient slechts enkele eenvoudige regels in gedachten te houden bij gebruik van het stoompijpje. Gebruik volle melk die goed koud is en gebruik genoeg melk. Het maken van melkschuim voor slechts een enkele kop koffie is zeer lastig.

 

MEER VAN MICROFOAM >

MICROSCHUIM

VOL EN KOUD

 

Volle melk is de meest geschikte basis voor melkschuim vanwege de goede balans van proteïnen en vetten. Na een tijdje zakt melkschuim onder zijn eigen gewicht in, maar melkschuim van volle melk is veel steviger dan melkschuim van halfvolle melk waardoor u een dikker en stabieler schuim verkrijgt. U kunt organische volle melk gebruiken, maar net als single origin-koffie is deze niet altijd consistent van samenstelling. Dat betekent dat u de ene keer geweldig melkschuim krijgt en een volgende keer het schuim een mindere kwaliteit heeft, zelfs wanneer u exact dezelfde bereidingswijze hanteert.

Gebruik altijd koude melk die rechtstreeks uit de koelkast komt. Bewaar voor het beste resultaat uw melkkannetje ook in de koelkast. Koude melk geeft een beter resultaat doordat u meer tijd hebt mooi schuim te creëren voordat de juiste temperatuur bereikt wordt.

MICROSCHUIM

HET STOOMPIJPJE IN DE JUISTE POSITIE PLAATSEN

-

Plaats het stoompijpje slechts enkele millimeters onder het melkoppervlak in het kannetje en draai dan de stoomkraan helemaal open. Zodra de melk opkomt, beweegt u het kannetje omlaag zodat het pijpje altijd vlak onder de oppervlakte blijft.

MICROSCHUIM

WERVELEN

-

Zitten er kleine luchtbellen in de melk, klop dan de melkkan enkele keren met de bodem op een stevige ondergrond. Wervel de melk daarna 20-30 seconden totdat een egale, fluweelachtige bovenlaag ontstaat. Als er tijdens het wervelen nog steeds bellen verschijnen, klop dan nog een paar keer met de kan op de ondergrond. In de tussentijd kunt u uw espresso maken.

ESPRESSO MACCHIATO

COME FARE UN ESPRESSO MACCHIATO

-

Een espresso macchiato is niets anders dan een espresso met een drupje melk erin. 'Macchiato' is Italiaans voor 'gevlekt'. Een espresso macchiato is dus letterlijk een met melk gevlekte espresso. Doe met een theelepel een klein beetje schuim in uw espresso. Giet er geen vloeibare melk in - alleen maar een beetje schuim - en uw espresso macchiato is klaar.

 

MEER VAN MACCHIATO >

ESPRESSO MACCHIATO

MILK OR FOAM?

 

Deze koffiedrank ontleent zijn naam aan het feit dat de barista's voor de kelners het verschil zichtbaar moesten maken tussen een espresso en een espresso met een beetje melk erin; de laatste van de twee werd als het ware 'gemerkt'. Traditioneel werd dit met melk en niet met schuim gedaan.

COME FARE UN

CAPPUCCINO

-

Een cappuccino is een koffiedrank met een laagje microschuim van melk. Een derde van een koffiekopje wordt gevuld met espresso, gevolgd door een gelijke hoeveelheid hete melk. Het bovenste derde gedeelte van de drank bestaat uit melkschuim, dat vaak wordt versierd met artistieke motieven gemaakt van dezelfde melk: 'latte-kunst'. Geschaafde chocola, ruwe suiker, kaneel of andere specerijen worden er vaak overheen gestrooid en soms wordt er chocola in de koffie opgelost voordat de melk wordt toegevoegd.

 

MEER VAN CAPPUCCINO >

CAPPUCCINO

DE PERFECTE BALANS

 

Het maken van een cappuccino vereist een beetje meer techniek, maar als u het enkele keren gedaan hebt, zult u zien dat het niet erg moeilijk is. Met het creëren van allerlei ingewikkelde motieven in uw schuim kunt u het technisch zo ingewikkeld maken als u wilt, maar laten we beginnen met een eenvoudig bloempatroon. Hiertoe giet u de melk gelijkmatig en rustig in het midden van het kopje. Zodra het kopje halfvol is, begint u het melkkannetje te schudden en beweegt u het gelijktijdig rustig achteruit. Om uw bloemmotief te voltooien giet u daarna wat melk op het centrale deel van de figuur.

COME FARE UN

LATTE MACCHIATO

-

Latte macchiato betekent letterlijk 'gevlekte melk' - in dit geval met espresso. Eigenlijk is deze koffiedrank het omgekeerde van een espresso macchiato. Er is ook een duidelijk verschil met caffè latte. In de eerste plaats wordt bij een latte macchiato espresso toegevoegd aan melk (in plaats van melk aan espresso), in de tweede plaats is er meer schuim (in plaats van hete melk), in de derde plaats wordt slechts een halve of minder dan een halve espresso gebruikt, en in de vierde plaats is het vaak een "gelaagde" drank in plaats van een volledig vermengde mix zoals de caffè latte. Eenvoudig gezegd: bij een caffè latte ligt de nadruk op de koffie, bij een latte macchiato ligt die op de melk.

MEER VAN LATTE >

MACCHIATO OPSCHENKEN

EEN MACCHIATO OPSCHENKEN

-

Warm eerst de melk op zoals eerder beschreven. Schenk de melk en het schuim in een groot glas totdat het glas bijna helemaal vol is en laat het dan even staan. Omdat melkschuim lichter is dan melk in vloeibare vorm, zal de melk zich in twee lagen splitsen - de melk onderin en een laag schuim daarboven. Terwijl u wacht tot de melk bezinkt, zet u uw espresso. U kunt dat het beste in een papieren beker doen omdat u die tot een smalle tuit kunt knijpen. U kunt de espresso ook over de achterkant van een theelepel laten lopen. Giet de espresso heel langzaam recht door het midden in het glas. Doordat espresso lichter is dan melk en het melkschuim lichter is dan espresso, zal de espresso een laag tussen de melk en het schuim vormen waardoor een mooie drielaagse drank ontstaat.