ONTDEK

 

HET VERHAAL

Uit de vastberaden zoektocht van Gaggia naar de perfecte espresso in het Milaan van de jaren dertig ontstond een van de meest iconische merken van Italië. Al meer dan een halve eeuw levert Gaggia innovatieve, toonaangevende koffiemachines. Fraaie, tijdloos vormgegeven producten waarvoor de inspiratie wordt gevonden in de heersende mode, design en cultuuruitingen – en natuurlijk in de alom aanwezige Italiaanse passie voor la dolce vita. Van de cremalaag tot de crème de la crème van koffiemachines: lees hier meer over de rijke historie van Gaggia.             
LA NOSTRA STORIA    

A PARTIRE DAL 1895

                                                                                       1938

Op 5 september 1938 registreert de Milanese barkeeper Achille Gaggia een octrooi voor een stoomloze koffiemachine en luidt daarmee het tijdperk van de espresso in. Gaggia's ontwerp maakt voor het eerst gebruik van een revolutionaire pistontechniek om water onder hoge druk door gemalen koffie te persen – en produceert in 15 seconden een enkele espresso. Het verhaal gaat dat Gaggia op het idee kwam een zuigermechanisme toe te passen nadat hij het hydraulisch systeem van de motor van een Amerikaanse legerjeep had gezien.

1948

In Milaan vestigt Gaggia onder zijn eigen naam een onderneming die al binnen enkele jaren begint met het exporteren van koffiemachines voor commercieel gebruik naar het Verenigd Koninkrijk, Amerika en Afrika.

MOBILE CANTEEN

Deze stijlvolle, mobiele kantine van Gaggia – lijkend op een van de lange cilindrische koffiemachines van het merk – werd in 1956 speciaal gemaakt voor Oluf Brønnum & Co, een Deens cateringbedrijf.

SIROCCI BAR

Een andere Londense koffiebar, de Sirocci Bar. De lekkerste Italiaanse espresso's worden gemaakt met Gaggia-machines.
Gaggia en zijn vrouw, Milaan 1938 Giovanni Achille Gaggia werd in 1895 geboren in Milaan.

CREMA DI CAFFE NATURALE

Achille Gaggia’s octrooi van 1938 wordt geregistreerd en Gaggia begint met de productie van de eerste koffiemachine voor gebruik in de horeca: de Classic. Het unieke pistonmechanisme van deze machine produceert een prachtige cremalaag – de op schuim lijkende natuurlijke koffieoliën – op het oppervlak van de koffie. Dit bezorgt de espresso's van Gaggia een intenser aroma en meer smaak en maakt ze superieur aan alle andere espresso's . Gaggia plaatst zijn machines in bars overal in Milaan, vergezeld van een groot bord in de etalage met de tekst 'caffé crema di caffe naturale' (espresso van natuurlijke koffie). Dit vormt het begin van de espressorage...

GAGGIA GILDA

Gaggia’s eerste espressomachine voor thuisgebruik was de GILDA. Men zegt dat Achille Gaggia dit apparaat vernoemde naar de hoofdpersoon in de klassieke film noir Gilda uit 1946, waarin de hoofdrol werd vertolkt door Hollywood-actrice Rita Hayworth.

ASTORIA CLUB MILANO

Een Gaggia-machine in Club Astoria, in de jaren vijftig een legendarische nachtclub in het centrum van Milaan vooral bezocht door modieuze jonge Italianen.

FIERA DI MILANO

Dankzij zijn iconische standontwerp maakt Gaggia grote indruk op de Fiera Milano (de vakbeurs van Milaan). Op deze beurs zijn 50 landen vertegenwoordigd waardoor Gaggia al snel internationale faam verwerft.

MOKA BAR

De Italiaanse actrice Gina Lollobrigida opent Londen's eerste espressobar – Moka. Moka is gevestigd in Frith Street, in het hartje van het artistieke Soho en ontwikkelt zich snel tot de favoriete stek van bekende schrijvers en dichters zoals William Burroughs, schrijver van het spraakmakende boek Naked Lunch. In de hoogtijdagen van deze bar werden er meer dan duizend koppen koffie per dag geserveerd.

LONDON SCENE

Deze film uit 1959, onderdeel van de serie Look at Life gemaakt door Rank, biedt een kijkje in de bloeiende koffiecultuur in het Londen van de jaren vijftig. Te zien is onder meer een tamelijk onopvallende gevel van een krantenwinkel in Soho waarachter zich de koffiebar 'The French' bevond. Deze kleine rokerige bar werd regelmatig bezocht door kunstenaars als Francis Bacon en Lucien Freud, schrijver en verhalenverteller Quentin Crisp

EL CUBANO

Nieuwjaarsdag in de El Cubano koffiebar in Brompton Road, een belangrijke verkeersader in de chique Londense wijk Knightsbridge.

FELLINI'S ROMA

Foto uit Fellini’s semi-autobiografische film Roma waarop een Gaggia-koffie machine te zien is.

SOHO DISTRICT LONDON

Een klant van de Moka Bar in de Londense wijk Soho gebruikt het scheerapparaat van de bar terwijl hij zijn koffie drinkt.

GAGGIA HOUSE

Koffiemachines uitproberen in Gaggia House. Veel van de machines voor de talloze nieuwe Londense koffiebars kwamen hier vandaan.

GAGGIA TWINS

De tweelingzussen Elizabeth en Margaret Wilson, freelance modellen uit Kensington, demonstreren een espressomachine op de Gaggia-stand tijdens een Horecabeurs in het Londense Olympia.

GAGGIA NEVERLAND

Een week voordat die zou plaatsvinden, werd een grote veiling van verzamelobjecten afkomstig uit de nalatenschap van Michael Jackson's Neverland geannuleerd. Deze vintage ORIONE 1G-U – serienummer 1153 – is speciaal gemaakt voor de 'King of Pop' en voorzien van een plaquette met daarop de aanduiding Neverland is een van de veilingstukken.

LINEA TEMPORALE

Chronologica